Doğal Ürünler A-Z Endeks

Sandal Ağacı

Sandal ağacı nedir?

Sandal ağacı, Hindistan ve Endonezya’ya özgü yaprak dökmeyen bir ağaçtır ve 8 ila 12 m yüksekliğe ve 2.5 m kovana kadar büyür. Kabuk pürüzsüz ve gri-kahverengi renktedir ve küçük çiçekler çok sayıda kısa sapa sahiptir.

Bilimsel Ad (lar)

Santalum albümü

Ortak isimler)

Sandal ağacı aynı zamanda santal yağı, beyaz saunders yağı, beyaz veya sarı sandal ağacı yağı ve Doğu Hint sandal ağacı yağı olarak da bilinir.

Ne için kullanılır?

Geleneksel / Etnobotanik kullanımlar

Sandal ağacı yağı sıcak, odunsu bir kokuya sahiptir ve yaygın olarak tütsü, kozmetik, parfüm ve sabunlarda bir koku olarak kullanılır. Ayrıca yiyecek ve içecekler için bir lezzet olarak kullanılır. Ahşap, yoğun karakteri nedeniyle oymada değerlidir.

Geleneksel tıpta sandal ağacı yağı antiseptik ve büzücü olarak ve baş ağrısı, karın ağrısı ve idrar ve genital bozuklukların tedavisi için kullanılmıştır. Hindistan’da, uçucu yağ, emülsiyon veya sandal ağacının macunu, enflamatuar ve püsküren cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Yağ, geleneksel Ayurveda tıbbi sisteminde idrar söktürücü ve hafif bir uyarıcı olarak ve cildi yumuşatmak için kullanılmıştır. Yapraklar ve kabuk, erken Hawaililer tarafından kepek, bit, cilt iltihabı ve cinsel yolla bulaşan hastalıkları tedavi etmek için kullanıldı. Sandal ağacı yağı, ekin zararlısı Tetranychus urticae’ye (iki benekli örümcek akarı) karşı iticilik göstermiştir.

Genel kullanımlar

Sandal ağacı yağının idrar söktürücü ve idrar antiseptik özelliklere sahip olduğu bildirilmiştir, ancak klinik deney verileri bulunmamaktadır. Yağ esas olarak bir koku arttırıcı olarak kullanılmıştır.

Önerilen doz nedir?

Ürolojik sorunların tedavisi için 6 haftadan fazla olmamak üzere günde 1 ila 1.5 g doz önerilir. Sandal ağacı yağı mide salgılarına karşı koruyan dayanıklı bir kaplamada dozlanmalıdır. Yağ, doğal durumunda yutulmamalıdır.

Kontrendikasyonlar

Hiçbiri iyi belgelenmemiş.

Hamilelik / Emzirme

Gebelik ve emzirme döneminde güvenlik ve etkinlik hakkında bilgi bulunmamaktadır.

Bir cevap yazın